AMSTERDAM - In een tijdsbestek van tien dagen is de bankverzekeraar Fortis volledig ontmanteld.

Wat resteert, zijn de internationele verzekeringsactiviteiten en een belang van 66 procent in probleemkredieten. De rest is in handen gekomen van de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheden en de Franse bank BNP Paribas.

Pijnlijk
Bestuursvoorzitter Filip Dierckx van Fortis noemde de ontmanteling maandag "drastisch en pijnlijk voor iedereen die de afgelopen achttien jaar gebouwd heeft aan Fortis". Dierckx omschreef de voorbije tijd als een achtbaan. "De afgelopen weken waren extreem moeilijk. Dit is iets wat maar weinigen voorspeld zouden kunnen hebben", aldus de topman.

De Nederlandse Staat heeft de hand gelegd op de Nederlandse bank- en verzekeringsactiviteiten van Fortis en ABN Amro. Daarvoor is 16,8 miljard euro betaald. De Staat heeft inmiddels ruim 8,6 miljard euro opgehaald, deels voor de financiering van de overname, via de uitgifte van kortlopende staatsleningen.

Aandeelhouders
Aandeelhouders van Fortis zijn in grote onzekerheid, zo meldde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). "Het is totaal onduidelijk hoeveel waarde er nog overblijft voor aandeelhouders", zei jurist Niels Lemmers van de club. Op deze en andere prangende vragen wil de VEB antwoord van onder meer het ministerie van Financiën.

Volgens verschillende analisten resteert na de ingreep voor de aandeelhouders circa 3,50 euro per aandeel. Fortis sloot vrijdag op de beurs op een koers van 5,41 euro per aandeel. Maandag is de handel stilgelegd. Een woordvoerder van de Belgische toezichthouder CBFA wilde niet zeggen wanneer de handel weer wordt hervat.

Integratie
De bedoeling is dat de integratie van Fortis en ABN Amro in Nederland doorgaat. De vakbonden hebben met ABN Amro gesproken over de nieuwe situatie die is ontstaan na de nationalisatie. Na afloop was er nog "veel onzekerheid en veel onduidelijkheid", zei Ahmed Kansouh van CNV Dienstenbond. "Wij gaan ervan uit dat er geen gedwongen ontslagen vallen", aldus de bestuurder.

Kenners verwachten dat de nog maar recent verwijderde ABN Amro-logo's van het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas weer uit de kelders kunnen worden gehaald. "Het imago van ABN Amro heeft op zich niet veel te lijden gehad van de gebeurtenissen bij Fortis", aldus merkenexpert Karel Jan Alsem van de Rijksuniversiteit Groningen.

Kantoren
De Franse bank BNP Paribas liet weten dat Fortis-kantoren in België waarschijnlijk hun eigen naam houden. Mogelijk wordt BNP Paribas wel toegevoegd aan de naam Fortis.

Dierckx betuigde maandag spijt over alles wat er is gebeurd met Fortis. "Zelfstandig doorgaan was geen optie meer. De laatste weken was er veel druk van grootzakelijke klanten bij het bankbedrijf. Het was een wijs besluit om niet alles te riskeren." De komende weken bekijkt Fortis wat er zal gebeuren met de onderdelen die na de sanering zijn overgebleven.