AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is maandag met een zeer zwaar verlies gesloten. De vrees dat de crisis op de financiële markten over zal slaan naar de reële economie was voor beleggers reden om aan het verkopen te slaan.

Hoofdindex de AEX sloot maar liefst 31,46 punten, ofwel 9,1 procent, lager op 312,56 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen sloot 9,5 procent lager op 432,61 punten. De beurs in Parijs verloor 9 procent, die in Frankfurt 7,1 procent en die in Londen 7,8 procent.

"De beurzen zijn volledig in mineur. Het is de hele commotie rond Fortis en andere banken, en verzekeraars in Europa. Er is angst voor een recessie", zei Lester Agten, analist bij De Vries & Co. "Rampzalig", zo typeerde fondsbeheerder Corné van Zeijl van SNS de beursdag.

Vertrouwen
Volgens vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer is er “geen enkel vertrouwen” meer. “De angst groeit met het moment dat ook de verzekeraars in Europa geraakt worden, in de VS worden nu ook staten en steden door de crisis geraakt en het einde is nog niet in zicht”.

Aegon
De financiële waarden behoorden tot de grootste verliezers. Verzekeraar Aegon zag bijna en kwart van zijn beurswaarde in rook opgaan en sloot op 4,91 euro. Bankverzekeraar ING verloor 14 procent. In de MidKap-index verloor SNS Reaal 14,5 procent.

In het aandeel Fortis werd niet gehandeld. De Autoriteit Financiële Markten, de Amsterdamse beurswaakhond, had de handel voorbeurs stilgelegd om beleggers de tijd te geven uit te rekenen wat het aandeel waard is.

ArcelorMittal
Na Aegon was staalproducent ArcelorMittal de sterkste daler van de AEX. De staalproducent, het zwaarstwegende AEX-fonds, verloor 14,9 procent. "De grondstoffenprijzen staan onder druk", verklaarde Agten. Hij wees erop dat ook MidKapper AMG een flink verlies moest incasseren. AMG verloor 30 procent.

TomTom, de producent van digitale navigatieapparatuur verloor 14,7 procent. Het bedrijf had in de ochtend bekendgemaakt dat het een samenwerkingsovereenkomst met telecombedrijf KPN heeft gesloten. "Dat is positief voor het aandeel, maar analisten hebben hun vraagtekens bij de omzetverwachtingen", zei Agten.

Wereldhave
Geen enkel AEX-fonds wist het hoofd boven water te houden. Vastgoedbedrijf Wereldhave beperkte het verlies tot 1,9 procent. Het bedrijf had voorbeurs bekendgemaakt dat het in Hans Pars, afkomstig van VastNed, een nieuwe topman heeft gevonden.

Op de lokale markt viel Octoplus in positieve zin op. Het biotechnologiebedrijf maakte bekend een contract ter waarde van 100 miljoen euro te hebben getekend met partner Biolex. Daarmee zet het bedrijf een grote stap naar winstgevendheid. Het aandeel steeg 13,6 procent.

Olie
De olieprijs noteerde ten opzichte van het begin van de dag een daling van 4,7 procent. Een vat ruwe olie kostte 89,50 dollar.

De euro verloor door de recessiezorgen terrein op de dollar. De munt was 1,3530 dollar waarde, tegen 1,3825 dollar bij de slot van de handel op vrijdag.