DEN HAAG - Nu ook Duitsland een garantie wil afgeven op alle banktegoeden in het land, kan Nederland niet achterblijven. Dat stelt VVD-leider Mark Rutte maandag.

Gebeurt dat niet dan vreest Rutte dat spaarders hun geld overbrengen naar het 'veilige' buitenland. Een volledige garantie van al het spaargeld is volgens hem bovendien van belang omdat Fortis en ABN Amro, sinds vrijdag in overheidshanden, oneerlijk kunnen concurreren met banken als ING of Rabobank.

De lidstaten van de Europese Unie bespreken maandagavond en dinsdag in Luxemburg hoe ze meer samen kunnen optrekken met overheidsgaranties voor spaargeld. Nu heeft elk land nog een eigen beleid.

De VVD probeerde het kabinet vorige week al tot grotere garanties te bewegen, maar slaagde daar toen niet in. Met de ontwikkelingen in Duitsland en de aankoop door Nederland van alle Nederlandse Fortis-activiteiten, inclusief ABN Amro, is in de ogen van Rutte actie nu noodzakelijk.

Race naar de top
Minister Wouter Bos (Financiën) hekelt intussen "de race naar de top" die zich dezer dagen afspeelt met spaargaranties. "Er moet iets gebeuren in EU-verband. Er is nu te veel variatie", zei Bos maandag bij binnenkomst van beraad van ministers van Financiën van de vijftien EU-landen met de euro.

Hij hoopt dat er maandagavond of dinsdag een gezamenlijke regeling mogelijk blijkt, zowel over de hoogte als over de vraag wat precies onder de garantie valt. Er liggen al ideeën van de Europese Commissie op tafel.

Akkoord
Bos herhaalde dat hij bereid is de Nederlandse garantie te verhogen als daarover een EU-akkoord mogelijk blijkt. Een verhoging in Nederland "zou zeer wel kunnen", zei hij.

Nederland staat al in de Europese top van spaargaranties. Hier krijgt een rekeninghouder tot 38.000 euro uitbetaald als een bank failliet gaat. Tot voor kort stond Italië aan kop met 100.000 euro garantie, terwijl veel landen borg staan voor niet meer dan 20.000 euro.