AMSTERDAM - Voormalig topman Cees van der Hoeven van Ahold kan zich niet herinneren dat hij de side letter van de Braziliaanse joint venture Bompreco heeft ondertekend.

"Ik heb daar totaal geen herinnering over. Is dat raar? Ja, misschien is het raar. Ik weet het niet", zei Van der Hoeven maandag tijdens de tweede dag van zijn verhoor voor het gerechtshof in Amsterdam.

Ahold kwam in 2003 onder meer in de problemen door foute boekhouding bij buitenlandse dochterbedrijven. Zo bleek het concern inkomsten van enkele joint ventures, zoals Bompreco en het Portugese JMR, volledig opgenomen te hebben in de jaarrekening terwijl dit niet mocht.

Zeggenschap
Ahold had control letters nodig om de zeggenschap bij joint ventures aan te tonen. Daarmee kon het bedrijf voldoen aan de Amerikaanse boekhoudregels en met recht de omzetten consolideren. De zogeheten side letters, waarin Ahold ontkende dat het de baas was bij zijn gezamenlijke buitenlandse dochterbedrijven, deden de inhoud van de control letters weer teniet. De handtekening van Van der Hoeven staat onder de side letter van Bompreco, gedateerd op 21 mei 1991.

Van der Hoeven was maandag verder meer dan verbaasd over een aantekening van een van de hoogste boekhouders van Ahold die hem werd getoond. De aantekening gemaakt door Cor Sterk is gericht aan Van der Hoeven en staat onderaan een interview met een bestuurslid van het Portugese JMR.

Samenwerking
In het interview met persbureau Reuters stelde bestuurslid Jorge Ponce de Leao dat JMR en Ahold op 11 april een belangrijke bijeenkomst hadden om over de samenwerking te spreken. De Leao benadrukte in het vraaggesprek dat JMR zelfstandig wilde blijven. Daaruit bleek dat Ahold geen overwegende zeggenschap had bij het concern.

"Dit is een wel erg ongelukkig statement", schreef Sterk aan Van der Hoeven. "Hopelijk ontgaat dit Deloitte en de SEC. Als het op 11 april 'breekt', hebben wij echt een probleem. Vanzelfsprekend niet alleen op het accountantsterrein." Van der Hoeven vindt het niet zo netjes om te schrijven "hopelijk ontgaat het Deloitte en toezichthouder SEC", zo stelde hij maandag. "Ik val daar nu over en destijds niet. Ik heb het toen niet bewust gelezen."

Valsheid in geschrifte
Van der Hoeven, voormalig financieel topman Michiel Meurs, oud-bestuurder Jan Andreae en ex-commissaris Roland Fahlin staan voor de rechter wegens verdenking van onder meer valsheid in geschrifte. Ahold zou jarenlang ten onrechte inkomsten van dochterondernemingen volledig bij de eigen omzet hebben opgeteld, terwijl de zeggenschap ontbrak.

Het supermarktconcern bracht deze praktijken uiteindelijk in 2003 zelf naar buiten. Op Fahlin na werden de verdachten veroordeeld tot geldboetes en voorwaardelijke celstraffen. Zij willen nu net als Fahlin vrijspraak. Het Openbaar Ministerie wil juist hogere straffen.