LUXEMBURG - Temidden van alle reddingen van banken, komen Wouter Bos en andere ministers van Financiën van de EU maandagavond en dinsdag in Luxemburg bijeen voor maandelijkse overleg. De ministers zullen vooral proberen het vertrouwen en de samenwerking te versterken.

Zo bekijken ze hoe ze meer samen kunnen optrekken met overheidsgaranties voor spaargeld. Nu garandeert elk EU-land een verschillend bedrag aan spaargeld bij banken, waardoor sommige banken meer vertrouwen kunnen bieden dan andere. Ierland en Duitsland hebben sinds vorige week de ruimste garanties, maar Nederland staat ook in de top met 38.000 euro garantie.

Verder bespreken Bos en collega's toenemende samenwerking in het toezicht op financiële instellingen. De regeringsleiders van de vier grootste economiën in de EU hadden daar zaterdag nog op aangedrongen bij een minitop in Parijs.

Begrotingstekort
De Franse president Nicolas Sarkozy hintte bij die minitop op soepele toepassing van EU-regels voor begrotingstekorten van landen, wegens de zware economische en financiële problemen. Onder meer Bos zal de Fransen om opheldering vragen. Bij vorige vergaderingen bleek Bos niet gediend van gemakzucht bij het wegwerken van tekorten.

Interessant is dat ook ontslagvergoedingen van falende topmensen in het bedrijfsleven aan de orde komen. De ministers nemen dinsdag een oproep aan dat vertrekpremies voor falende toplui niet wenselijk zijn. Harde EU-wetgeving hiervoor is echter vooorlopig niet te verwachten.