AMSTERDAM - De vakbonden hebben maandagochtend met ABN Amro gesproken over de nieuwe situatie die is ontstaan na de nationalisatie van Fortis. Na afloop was er nog steeds "veel onzekerheid en veel onduidelijkheid", aldus Ahmed Kansouh van CNV Dienstenbond.

Ook ABN Amro heeft volgens Kansouh alle verwikkelingen vernomen vanuit de media. De bank heeft maandagmiddag een afspraak staan om met de overheid te praten over de situatie en de toekomst. Wie aan het gesprek deelnemen, is nog onduidelijk.

De inzet van de CNV-bond is vooralsnog dezelfde. "Wij gaan ervan uit dat er geen gedwongen ontslagen vallen", aldus Kansouh. Ook Joop Hofland van vakbond De Unie rekent erop dat "zolang er niet iets anders is afgesproken, het oude blijft staan. Dus geen gedwongen ontslagen". Dat was eerder de toezegging van Fortis aan ABN Amro.

Vrijdag reageerden de vakbonden overwegend positief op het nieuws dat de Nederlandse overheid het Nederlandse deel van Fortis volledig in handen neemt. Dit zou de werkgelegenheid in Nederland en het belang van de werknemers van het bedrijf ten goede komen.