AMSTERDAM - Na de volledige ontmanteling van het Belgisch-Nederlandse Fortis resteert er voor aandeelhouders nog ongeveer een bedrag van 8,2 miljard euro. Dat komt neer op 3,50 euro per aandeel. Die calculatie hebben verschillende financieel analisten maandag gemaakt.

Fortis is vrijwel geheel in handen gekomen van de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheden en de Franse bank BNP Paribas. Wat resteert in de orginele houdstermaatschappij van Fortis zijn de internationale verzekeringsactiviteiten en een belang van 66 procent in een pakket 'besmette' obligaties. De houdstermaatschappij heeft nog 100 miljoen euro in kas.

De waarde van de verzekeringsactiviteiten wordt geschat op 1,4 miljard euro. Het belang van 66 procent heeft volgens Fortis een marktwaarde van 6,8 miljard euro. De komende dagen of weken beslist Fortis wat er met de overgebleven activiteiten zal gaan gebeuren, zo liet bestuursvoorzitter Filip Dierckx maandag weten tijdens een telefonische persconferentie.

Berekenen
In totaal staan er circa 2,35 miljard aandelen uit. De handel in Fortis in Brussel en Amsterdam ligt maandag stil. Het aandeel sloot op vrijdag op 5,41 euro per aandeel. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) krijgt veel vragen van aandeelhouders. De vereniging is nog aan het berekenen wat er voor aandeelhouders overblijft.

SNS Securities denkt dat er 3,50 euro per aandeel resteert, Petercam verwacht een maximum van 3,50 en Dresdner Kleinwort verwacht "minder dan 4 euro per aandeel".