BERLIJN - De Duitse overheid is op zoek naar een oplossing om de gehele eigen bankensector te behoeden voor verdere problemen als gevolg van de kredietcrisis. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück maandag gezegd.

"Individuele oplossingen zijn op een gegeven moment niet meer genoeg", aldus Steinbrück.

Hypo
De minister sprak daags nadat bekend werd dat een reddingsplan voor de Duitse bank Hypo Real Estate (HRE) na veel problemen rond was. De bank krijgt een noodkrediet van in totaal 50 miljard euro, vooral afkomstig van de overheid. Ook branchegenoten dragen aan het krediet bij.

Ondanks het plan viel het aandeel Hypo Real Estate maandag op de beurs met circa 35 procent. Steinbrück liet weten nu te kijken naar 'plan B' wat betreft de steun aan de bankensector.

Obligaties
HRE speelt een belangrijke rol in het Duitse financiële systeem. De bank heeft geen normale spaarders, maar verzorgt ongeveer een vijfde deel van de Duitse obligatiemarkt van in totaal 900 miljard euro. De bank kwam aan het begin van het jaar in de problemen door de hypotheek- en kredietcrisis. Als HRE zou zijn omgevallen zou dit volgens Steinbrück chaos hebben veroorzaakt in de Duitse bankensector.

Zondag werd ook bekend dat de Duitse overheid een garantie wil afgeven op alle banktegoeden in het land. Eerder dat weekeinde had bondskanslier Angela Merkel nog kritiek op Ierland die ook een volledige garantie op de meeste tegoeden had afgegeven.

Inmiddels wordt ook in Oostenrijk de noodzaak gevoeld om het huidige garantiesysteem te veranderen nu de Duitse regering daarop in eigen land aanstuurt. Tot nu toe garandeert Oostenrijk 20.000 euro per tegoed. Een verschil in garantie zou klanten er toe kunnen brengen hun geld naar het meest 'veilige' land over te brengen.