GRONINGEN - Energieproducent RWE wil ruim 6 miljard euro investeren in twee grote windmolenparken die ver uit de kust in de Noordzee moeten worden gebouwd. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Met de twee parken worden per jaar ruim 2,5 miljoen huishoudens van groene stroom voorzien.

In totaal moeten er vierhonderd windmolens op een afstand van respectievelijk 70 en 65 kilometer voor de kust van Callantsoog en Schiermonnikoog verschijnen. Beide moeten ruim 2000 MegaWatt aan groene stroom gaan leveren. De windmolens zouden ruim 90 meter hoog moeten worden waarmee de molens, volgens het bedrijf, de grootste van Nederland zouden worden.

Stabiliteit
Omdat de parken in diep water worden gebouwd heeft RWE een nieuwe techniek bedacht waarbij de molens door middel van een betonnen voetconstructie in de vorm van een omgekeerde trechter op hun plek worden gehouden. Alleen op deze voetconstructie is het mogelijk om onder de meest extreme weersomstandigheden de stabiliteit en veiligheid van de molens te waarborgen.

De constructie is volgens het bedrijf ook gunstig voor het onderwaterleven omdat niet hoeft te worden geheid.

De Tweede Kamer vergadert deze week over de plaatsing van de windmolens. Als de Kamer groen licht geeft voor de bouw van de parken, wordt ruim een derde van de Nederlandse duurzaamheiddoelstellingen voor 2020 gehaald.