VOORBURG - Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben hun totale beurswaarde in de eerste negen maanden van 2008 met bijna 178 miljard euro zien kelderen. Dat is een verlies van ruim een derde vergeleken met eind 2007.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend heeft gemaakt. Het verlies op de beurs is het grootste sinds 2002, toen 190 miljard euro in rook opging.

De koersdalingen zijn voor het grootste deel te wijten aan het slechte beursklimaat als gevolg van de kredietcrisis. Maar ook overnames waren goed voor een verlies aan beurswaarde van 82 miljard euro. Vooral de beursexit eind april van ABN Amro, dat toen nog 70 miljard euro waard was, springt eruit.

29 september
Het grootste verlies in de eerste drie kwartalen van 2008 deed zich voor in januari. Toen ging in een maand tijd bijna 74 miljard euro verloren. De slechtse beursdag was 29 september, toen beleggers in een dag 26 miljard door het putje zagen gaan. De AEX-index in Amsterdam kelderde die dag bijna 9 procent.

De hardste klappen vielen in de financiële sector. Banken en verzekeraars verloren ruim de helft van hun beurswaarde, een strop van in totaal 51 miljard euro. Fortis werd driekwart minder waard. Dat komt volgens het CBS neer op een verlies voor aandeelhouders van 15 miljard euro.