LEIDEN - Beleggers reageerden enthousiast op de megadeal die het biotechnologiebedrijf Octoplus heeft gesloten met partner Biolex. Het aandeel schoot met bijna een derde omhoog op de beurs in Amsterdam op het maandag aangekondigde miljoenencontract.

Octoplus, dat bestaande medicijnen bewerkt om ze effectiever en veiliger te maken met minder bijwerkingen, zat zwaar om geld verlegen. Het jonge biotechbedrijf zocht al enige tijd naar kapitaal om de ontwikkeling van medicijnen voort te kunnen zetten. Met Biolex, waarmee het al sinds 2005 samenwerkt, is nu een overeenkomst getekend ter waarde van meer dan 100 miljoen euro.

Biolex neemt van Octoplus een deel van de commerciële rechten over van Locteron, een gebruiksvriendelijkere behandelmethode van hepatitis C (geelzucht). Daarvoor krijgt Octoplus de komende jaren tussentijdse betalingen afhankelijk van de ontwikkeling van Locteron. Het medicijn is ongeveer halverwege de onderzoeksfase.

Octoplus ontvangt alvast een eenmalige vooruitbetaling van 8 miljoen euro. In 2006 stapte Octoplus naar de beurs en haalde toen 20 miljoen euro op.