BERLIJN - De Duitse regering garandeert de volledige waarde van alle spaartegoeden in Duitsland. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel zondag in Berlijn toegezegd.

"We zeggen tegen alle spaarders dat alle tegoeden veilig zijn", aldus Merkel. "Ik wil onderstrepen dat we ervoor zullen zorgen dat geen enkele spaarder in Duitsland bang hoeft te zijn om ook maar 1 euro van zijn inleg te verliezen", viel minister van Financiën Peer Steinbrück haar bij.

Volgens bronnen in regeringskringen wordt het bestaande depositogarantiesysteem van Duitsland uitgebreid tot een volledige garantie van alle tegoeden in heel het land. Vooralsnog dekt de wettelijke garantie in geval van een faillissement van een bank 90 procent van de tegoeden tot een maximum van 20.000 euro. Voor de overige tegoeden hanteren banken een eigen verzekering. Deze verschillende systemen zouden nu vervangen worden door een complete overheidsgarantie voor alle tegoeden.

Merkel leverde zaterdag nog kritiek op de volledige staatsgarantie voor spaartegoeden bij Ierse banken, die de regering van Ierland vorige week instelde. Die maatregel zou tot een vlucht van spaarders van Groot-Britannië naar het veiliger geachte Ierland leiden.