AMSTERDAM - De integratie van ABN Amro en de andere Nederlandse activiteiten van Fortis is noodzakelijk voordat een privatisering van het nieuwe genationaliseerde bedrijf mogelijk is. Dat zei president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hoe lang dat duurt, is onbekend. Dat hangt af van de duur van de financiële crisis, aldus Wellink. De integratie van Fortis en ABN zou volgens de oorspronkelijke planning tot eind 2009 duren. Hier komt de integratie van de verzekeringen bij. Privatisering van de 'nieuwe' bank zou dan niet eerder dan begin 2010 plaatsvinden.

Het uitgangspunt bij de nationalisatie van Fortis was volgens Wellink het voortbestaan van ABN Amro. "Ons hele handelen is de bescherming van ABN Amro geweest in de crisis op de financiële markten", aldus de bankpresident. Vorige week kocht de Nederlandse Staat de Nederlandse activiteiten van Fortis, waaronder het vorig jaar overgenomen ABN Amro.

Vertrouwen
In het programma liet hij ook weten dat Fortis vooral heeft geleden van een gebrek aan vertrouwen van grote klanten. Het bedrijf zelf is volgens Wellink een sterk en goed gekapitaliseerd concern.