AMSTERDAM - Het aandeel van Fortis zal de komende week wederom in de belangstelling staan bij Nederlandse beleggers. De vraag maandag is hoe beleggers zullen reageren op de verkoop van de Nederlandse activiteiten aan de Nederlandse Staat.

Bovendien staat centraal wat de Belgische regering doet met het Belgische deel van Fortis. Het afstoten van Fortis Nederland, inclusief ABN Amro, voor 16,8 miljard euro betekent broodnodig geld voor het Belgisch-Nederlandse concern. Echter, het is onduidelijk wat de waarde is van de activiteiten voor het hele concern.

Het aandeel Fortis sloot vrijdag op 5,41 euro, waarmee de beurswaarde van Fortis als geheel 12,7 miljard euro was. Fortis zou een deel van dit geld kunnen gebruiken om aandeelhouders tegemoet te komen in de vorm van een dividenduitkering of via de inkoop van eigen aandelen.

Reddingsplan
Verder zal het Amerikaanse reddingsplan dat goedkeuring kreeg van het Huis van Afgevaardigden invloed hebben op het sentiment. Vrijdag tuimelde Wall Street in de slechtste week in zeven jaar wederom omlaag. Beleggers vrezen dat het Amerikaanse reddingsplan niet voldoende is om de kredietmarkten in beweging te krijgen. Daardoor zouden de Verenigde Staten op een recessie kunnen afstevenen. Er wordt gesproken van een recessie als er twee achtereenvolgende kwartalen krimp plaatsvindt.

"De realiteit is dat het nog maanden duurt voor de kredietmarkten tot rust komen. De aandelenmarkten blijven nerveus door de snelle verslechtering van de economie", aldus een Amerikaanse handelaar.

Volgens een andere handelaar zullen de Amerikaanse beurzen in het begin een korte opleving hebben. "Maar uiteindelijk zal de markt weer lager gaan."

Cijfers
Ook de start van de presentatie van resultaten in de Verenigde Staten zal de beurzen weer beïnvloeden. Staalproducent Alcoa trapt dinsdag het seizoen af met zijn derdekwartaalcijfers. Energieconcern Chevron en General Electric komen respectievelijk donderdag en vrijdag met hun resultaten.

In Nederland blijft het nog rustig op het gebied van kwartaalresultaten. Vorige week was Océ het eerste beursgenoteerde bedrijf in Nederland dat zijn cijfers presenteerde. Deze week staan er geen resultaten van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven op het programma.