AMSTERDAM - De nationalisatie van de Nederlandse activiteiten van Fortis heeft voorlopig groen licht gekregen van de Europese Commissie. Dat zei EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"Het groene licht is voor dit moment aan de orde, maar we praten wel door om te kijken hoe het verder gaat", aldus Kroes. De overname van de Nederlandse activiteiten van Fortis door de Nederlandse Staat heeft "natuurlijk een invloed op de Nederlandse markt". Volgens Kroes zou de overheid onder meer een onafhankelijk bestuur aan het hoofd moeten zetten van het genationaliseerde bedrijf.

Hoe lang de nationalisatie mag duren, wilde Kroes niet zeggen. "Daar moeten we nog over praten. Daar ga ik niet over, maar dat is met een kortere periode te bedekken dan velen denken." Minister van Financiën Wouter Bos liet volgens Buitenhof eerder doorschemeren dat er sprake zou zijn van een jaar.

Evenwichtig
De concurrentie moet "zo min mogelijk oneigenlijke concurrentie" opleveren, aldus Kroes. "Er zijn straks drie banken, ING, Rabobank en de nieuwe creatie, die op een evenwichtige manier concurrerend zijn."

Of de nationalisatie nadelig is voor ING en Rabobank, omdat Fortis/ABN de staat achter zich heeft, wilde de EU-commissaris niet zeggen. Kroes: "Je zou het zelfs anders kunnen zeggen. Die andere twee hebben het niet nodig gehad dat de overheid hen hielp, dus die zijn uiterst betrouwbaar."

Zelf bankiert Kroes bij ING en Rabobank. Ze ziet geen reden naar een andere bank over te stappen. "Ik blijf bij de banken waar ik nu zit."