AMSTERDAM - Dell heeft zich in het tweede kwartaal van dit jaar goed weten te herstellen. De firma loopt langzaam in op marktleider HP. Dit blijkt uit cijfers van analistenbureau iSuppli.

Marktleider HP groeide tussen april en juni van dit jaar voor het eerst weer minder snel dan concurrent Dell. In het tweede kwartaal leverde Dell 11,2 miljoen pc's en laptops, een stijging van 21 procent ten opzichte vorig jaar. HP groeide met 19,6 procent iets minder hard dan Dell, maar bleef de met 13,4 miljoen verkochte eenheden de onbetwiste marktleider.

Het groeitempo van HP neemt echter af, terwijl Dell juist gas bijgeeft. Volgens iSuppli dankt Dell de goede resultaten aan de energie die het bedrijf heeft gestoken in zijn relaties met winkels, distributeurs en wederverkopers.

Kleine spelers
De groei van het marktaandeel van HP en Dell gaat overigens vooral ten koste van kleine pc-fabrikanten. De pc-markt lijkt zich steeds meer te consolideren rond deze twee leveranciers, terwijl alle overige spelers langzaam marktaandeel hebben moeten inleveren. Waar HP en Dell hun marktaandeel zagen groeien, moesten de overige spelers gezamenlijk 2,2 procent inleveren.

De wereldwijde financiële crisis heeft nog geen invloed op de pc-verkopen. iSupply waarschuwt echter dat het volgende kwartaal een ander beeld kan scheppen.