PARIJS - De leiders van de vier economische grootmachten Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië gaan samen financiële instellingen helpen de kredietcrisis te bestrijden. Ze willen bovendien sancties tegen topmannen van banken die door de overheid gered moeten worden.

Ook moet er "zo snel mogelijk" een internationale top over de chaos in de financiële wereld komen. Dat bleek na afloop van een bijeenkomst van de vier leiders in Parijs.

De Franse president en gastheer Nicolas Sarkozy zei dat de leiders hebben afgesproken banken in hun landen die in moeilijkheden komen, krachtig te steunen. Maar een noodfonds zoals in de Verenigde Staten komt er niet. Ieder land moet met eigen middelen de eigen financiële sector ondersteunen, maar onderling wordt dat wel afgestemd, zei Sarkozy.

Vertrekpremie
De vier leiders spraken af sancties te nemen tegen falende banktopmannen, maar zeiden niet precies wat die moeten voorstellen. Wel dwarsboomde Frankrijk vorige week een vertrekpremie van 3,6 miljoen euro voor Dexia-topman Axel Miller. Frankrijk dreigde anders Dexia niet te redden.

Sarkozy zei verder dat de bonusstructuur voor toplieden herzien moet worden. Die bonussen prikkelen de bankiers nu om veel risico te nemen. "Een herziening moet helpen in de strijd tegen kortzichtigheid."

Sarkozy vergaderde met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Gordon Brown en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Ook de president van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet en voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie deden mee aan het overleg.

Kritiek
De voorzitter van het Europese Parlement, Hans-Gert Pöttering, bekritiseerde de minitop. Hij waarschuwde dat de landen met de vier grootste economieën van de EU geen besluiten mogen nemen voor de hele Europese Unie.

Merkel zei na het crisisberaad in Parijs dat het belangrijk is dat de Europese landen ieder hun eigen verantwoordelijkheid nemen op nationaal niveau, zonder daarbij ander landen schade te berokkenen. Volgens Brown is afgesproken dat de Europese Investerings Bank (EIB) wordt gevraagd snel Europese fondsen ter waarde van 32 miljard euro vrij te geven. Daarmee moeten middelgrote en kleine bedrijven te hulp worden geschoten die het slachtoffer zijn geworden van de kredietcrisis.

De EIB, een bank van de EU, heeft het fonds recent aangekondigd. Commerciële banken kunnen met dit fonds gunstige leningen verstrekken aan middelgrote en kleine bedrijven (MKB). Brown zei voor het begin van de minitop dat hij het project direct wil opstarten.

Gezamenlijk
Directeur Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) riep de Europese landen zaterdag op tot een gezamenlijke aanpak van de financiële crisis. "In Europa is er behoefte aan coördinatie", zei Strauss-Kahn na een gesprek met Sarkozy. "Het moet duidelijk zijn dat niet elk land voor zichzelf spreekt, wat een beetje het geval was in een aantal Europese gevallen." Ierland wekte bij sommige landen irritatie op door de belofte garant te staan voor alle spaartegoeden.