PARIJS - In de Franse hoofdstad Parijs is zaterdag de Europese minitop over de kredietcrisis begonnen. De bijeenkomst van de leiders van Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Duitsland moet vooral het "vertrouwen herstellen", aldus regeringsbronnen in Parijs.

Er worden weinig concrete resultaten verwacht.  Een noodfonds voor de financiële sector zoals in de Verenigde Staten zal er niet komen. De Duitse en Britse regeringen zijn hier fel op tegen. Eerder deze week repte de Franse minister van Financiën Christine Lagarde nog over een noodfonds voor banken, maar dat proefballonnetje werd onmiddellijk door Berlijn en Londen neergehaald.

Naast de Franse president Nicolas Sarkozy, de Britse premier Gordon Brown, de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn ook voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, president Jean Claude Trichet van de Europese Centrale Bank en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Eurogroep aanwezig.

Verdeeldheid
Binnen de Europese Unie heerst verdeeldheid over de aanpak van de crisis. Elk land neemt intussen zijn eigen maatregelen om de bankensector te beschermen. De voorzitter van het Europese Parlement bekritiseerde de minitop. Hij waarschuwde dat de landen met de vier grootste economieën van de EU geen besluiten mogen nemen voor de hele Europese Unie.