PARIJS - IMF-baas Dominique Strauss-Kahn heeft de Europese landen zaterdag opgeroepen tot een gezamenlijke aanpak van de financiële crisis. Hij deed dat na gesprekken met de Franse president Sarkozy.

"In Europa is er behoefte aan coördinatie", zei Strauss-Kahn tegen journalisten. "Het moet duidelijk zijn dat niet elk land voor zichzelf spreekt, wat een beetje het geval was in een aantal Europese gevallen." Ierland wekte bij sommige landen irritatie op door de belofte garant te staan voor alle spaartegoeden.

Zorgwekkend
"De situatie is zeer zorgwekkend", waarschuwde de IMF-voorzitter. "Verliezen van banken zijn de ergste die we ooit hebben gezien. Het IMF denkt dat het een mondiaal probleem is waarop een mondiaal antwoord nodig is." De topman gaf wel aan dat dat voor Europa wat moeilijker ligt dan voor de VS wegens de structuur van de Europese Unie.

Sarkozy zit zaterdag een minitop voor van Europese leiders om te komen tot een eenduidig antwoord op de financiële crisis. Daarvoor zijn de leiders van Groot-Brittannië, Duitsland en Italië uitgenodigd.