BRUSSEL - België en Luxemburg dragen de belangrijkste activiteiten van Fortis, inclusief ABN Amro, over aan Nederland.

Dat zei de Belgische premier Yves Leterme vrijdag tijdens een persconferentie in Brussel. De overeenkomst heeft een waarde van 16,8 miljard euro, aldus Leterme. Nederland krijgt in ieder geval Fortis Bank Nederland, de verzekeringstak van Fortis en ABN Amro in handen.

Het gaat volgens het Nederlandse ministerie van Financiën om een tijdelijke maatregel. Fortis komt weer in private handen als de rust op de financiële markten is teruggekeerd.

Het besluit is volgens het ministerie genomen om rekeninghouders veilig te stellen. De situatie rondom Fortis zou potentiële gevolgen hebben voor de reële economie.

Leterme zei dat de beslissing is genomen "om op duurzame wijze de solvabiliteit van de bank- en de verzekeringspoot te verzekeren".

Vertrouwen
Premier Balkenende sprak van een oplossing die nodig is voor het herstel van vertrouwen. Fortis kampte na de overeenkomst van afgelopen zondag met België en Luxemburg nog steeds met liquiditeitsproblemen. De problemen deden zich volgens minister van Financiën Bos vooral voor bij het Belgische deel van Fortis.

Door het Nederlandse deel eruit te lichten, wordt dit gevrijwaard voor besmettingsgevaar door een ongezond deel van het bedrijf, aldus Bos. Bovendien levert de transactie geld op om de problemen bij het Belgische deel op te lossen.

Gezond
Volgens Bos heeft de Nederlandse Staat het bedrag van bijna 17 miljard euro gestoken in een "in essentie gezond bedrijf". Dat is het verschil met het reddingsplan in de VS, dat voorziet in het opkopen van de slechte risico's, zei de minister.

De onderhandelingen over de nieuwe overeenkomst zijn dinsdag in het diepste geheim begonnen en vrijdag afgerond. Het Fortis-deel dat nu in Nederlandse handen is, telt - inclusief ABN Amro - 45.000 medewerkers en 720 kantoren.