AMSTERDAM - Bedrijven die vallen onder het midden- en kleinbedrijf in Nederland stellen de laatste weken hun werkkapitaal veilig door het te verspreiden over verschillende banken. Dat zegt een woordvoerder van De Koninklijke Vereniging MKB-Nederland (MKB) vrijdag tegen nieuwsdienst Dow Jones.

"We vernemen via onze branche-organisaties de laatste weken in toenemende mate dat bedrijven dit doen, om zich in te dekken. Er leeft angst bij bedrijven over de beschikbaarheid van het werkkapitaal."

Het MKB, die volgens de gegevens van 2007 786.000 bedrijven vertegenwoordigt, krijgt de laatste paar weken in toenemende mate signalen dat deze bedrijven hun werkkapitaal spreiden, waar voorheen het werkkapitaal op 1 rekening werd aangehouden.

Signalen
Het werkkapitaal is van vitaal belang voor bedrijven, omdat daar de economische activiteiten mee worden uitgevoerd. Het MKB krijgt nog geen signalen door dat bedrijven meer moeite hebben dan voorheen om kredieten te krijgen.

De Koninklijke Metaalunie, goed voor 13.000 bedrijven en 150.000 werknemers in Nederland stelt vrijdag via een woordvoerder dat dit laatste in de metaalbranche juist wel wordt gesignaleerd. "Je ziet een toenemende terughoudendheid bij kredietverstrekkers", aldus een woordvoerder van de Metaalunie, die verder geen omvang kon geven.