Qurrent is het eerste energiebedrijf dat geen energie verkoopt, maar mensen zelf energie laat opwekken. Oprichter Igor Kluin: "Mensen doen dit nog niet omdat het financieel nog niet aantrekkelijk genoeg is, en wij proberen alle dingen te doen om het financieel beter te laten renderen."

Kluin verkocht zijn marketingbedrijf om zich helemaal te gaan richten op het vinden van alternatieven voor het opwekken van energie. Hij raakte in 2005 gefascineerd na het zien van een documentaire over de waterstofeconomie in Ijsland.

Hij reisde de filmmaker achterna en wist dat hij zijn roeping gevonden had. Door de verkoop van zijn bedrijf kon hij een ton in zijn bedrijf steken, waarna een informal investor nog een ton bijlegde. Na het winnen van de Picnic Green Challenge in 2007, onder voorzitterschap van Richard Branson, ontving hij nog eens vijf ton voor verdere ontwikkeling.

Modem
De zonnepanelen, waterpompen en windmolens, die Qurrent kan leveren worden gekoppeld aan een soort energiemodem die in de meterkast geïnstalleerd kan worden. Kluin: "De Q-box brengt je energieverbruik en opwekking in kaart om de gegevens vervolgens naar een server door te sturen die voorspelling maakt wanneer het zinvol is om bijvoorbeeld je wasdroger of afwasmachine te laten draaien."

Verdiend wordt er onder meer aan de levering van opwekkers als zonnepanelen en windmolens. Een Q-box kost momenteel 279 euro en er moet maandelijks drie euro worden betaald voor het gebruik van de server. Qurrent zit nog in een proefjaar en gaat in het eerste kwartaal van 2009 startten met de eerste commerciële projecten.

Over twee jaar verwachten ze break-even te gaan draaien. Het is dan ook een product wat in honderduizenden huishoudens moet worden geinstalleerd. Er liggen dan ook al aanvragen uit meer dan twintig landen. Kluin:" Over tien jaar is er een bedrijf dat groot is, internationaal en machtig in de energiewereld. Of dat Qurrent is moet de tijd uitwijzen, maar het zal niet een van de huidige energie bedrijven zijn, daar ben ik wel van overtuigd."

NUzakelijk/FaceCulture