TOKIO - De beurzen in Azië zijn vrijdag met forse verliezen gesloten. De Japanse beursbarometer ging de week uit op de laagste stand in drie jaar. Zorgen over de wereldeconomie en de situatie in de Verenigde Staten drukten de koersen sterk omlaag.

De Nikkei-index sloot met een verlies van 1,9 procent op 10.938,14 punten. Dat is een verlies van 216,62 punten. De Zuid-Koreaanse Kospi-index leverde 1,4 procent in en sloot op 1419,65 punten. De Australische All Ordinaries sloot met een verlies van 1,5 procent. In Hongkong raakte de Hang Seng-index 2,9 procent kwijt en sloot op 17.682,40 punten.

De beurzen volgden Wall Street, waar de Dow-Jonesindex donderdag meer dan 3 procent verloor. De stemming op Walll Street werd onder meer bedorven door tegenvallende cijfers over de stand van zaken van de Amerikaanse economie.

Toyota
Op de Japanse beurs werden exporterende bedrijven, met name autoproducenten, hard geraakt. Toyota Motor verloor 5,3 procent, nadat het bedrijf donderdag had gezegd dat de eerdere verwachtingen voor de verkopen in Europa niet meer realistisch zijn. Nissan Motor leverde 7 procent in om te sluiten op de laagste koers in zeven jaar.

"De Amerikaanse macrocijfers worden steeds slechter", aldus een analist. "De Japanse economie staat er slecht voor, de Amerikaanse economie is slecht. Europa gaat ook niet goed. Straks zijn wellicht de opkomende landen aan de beurt".

Ook technologiefondsen en cameraproducenten maakten een duikvlucht. TDK verloor 7,8 procent en Nikon raakte 10,2 procent kwijt.