PARIJS - Er is geen reddingsplan nodig voor de Europese financiële sector zoals in de Verenigde Staten. "Ik zie niet in hoe een Paulson-plan in Europa zou moeten werken", aldus de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, donderdag op de Franse televisiezender France 24.

Trichet liet weten niet op de hoogte te zijn dat er aan een dergelijk plan wordt gewerkt. "Het is naïef om de VS blind te kopiëren. We zijn niet in de VS." De Amerikaanse overheid wil 700 miljard dollar uittrekken om de financiële sector te hulp te schieten.

De Amerikaanse Senaat stemde woensdag in met het plan. Vrijdag gaat het Huis van Afgevaardigen opnieuw stemmen over het plan.

Reserve
Premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos van Financiën willen dat Europese landen bereid zijn een reserve aan te leggen om financiële instellingen in nood te hulp te schieten. Het zou voor Nederland gaan om een reserve van 18 miljard euro, en op Europees niveau om 380 miljard euro. Afgelopen weekeinde kreeg Fortis overheidssteun omdat het onvoldoende liquiditeit had om te blijven functioneren.

Volgens Trichet heeft de onrust in de financiële sector geleid tot ongekende onzekerheid in de wereld. "Niets in het verleden komt in de buurt van wat we nu meemaken. We maken dingen mee in de internationale financiële sector die sinds de Tweede Wereldoorlog nog niet zijn vertoond", aldus de ECB-president.

Reactie
Trichet zei verder dat Europese overheden tot dusver correct hebben gereageerd op de crisis in de financiële sector. Op instigatie van de Franse president Nicolas Sarkozy willen Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Frankrijk komend weekeinde topoverleg houden om een Europees antwoord te vinden op de financiële crisis.