FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente donderdag ongewijzigd gelaten. Het belangrijkste rentetarief blijft staan op 4,25 procent.

President Jean-Claude Trichet van de ECB benadrukte in een toelichting op het rentebesluit dat de prioriteit van de bank ligt bij de bestrijding van inflatie. Maar hij zei ook dat alles erop wijst dat de economische activiteit in de eurozone afzwakt en dat het ECB-bestuur de optie van een renteverlaging had bestudeerd. Volgens analisten zette Trichet met die opmerking 'de deur op een kier' naar een renteverlaging in november.

De donderdag genomen beslissing om de rente ongemoeid te laten werd unaniem genomen. De rente is in juli voor het laatste gewijzigd. Toen verhoogde de ECB het tarief van 4 naar 4,25 procent om de inflatie in de eurozone te bestrijden. De geldontwaarding is sindsdien licht afgenomen, vooral door de dalende prijs van energie.

Dilemma
De ECB staat voor een dilemma. Een verlaging van de rente kan de economie aanjagen, maar zou ook de inflatie, die nog steeds op een historisch hoog niveau staat, kunnen aanwakkeren.

Trichet liet verder weten dat de ECB nauw met andere centrale banken werkt. Hij noemde het onderlinge vertrouwen "hoopgevend". De centrale banken van onder meer Europa, Verenigde Staten, Canada en Japan besloten onlangs nog om in een gezamenlijke actie dollars in de geldmarkten te pompen.