NEW YORK - De beurzen in New York zijn donderdag met zware verliezen gesloten door zorgen over de afzwakkende Amerikaanse economie en de financiële crisis.

Beleggers vrezen dat het reddingsplan van de Amerikaanse overheid van 700 miljard dollar voor de financiële sector niet zal helpen om de schadelijke gevolgen van de kredietcrisis ongedaan te maken.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen eindigde met een verlies van 348,62 punten (3,2 procent) op 10.482,45 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 46,78 punten (4 procent) tot 1114,28 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 92,68 punten ofwel 4,5 procent omlaag tot 1976,72 punten.

Zorgen
De goedkeuring van het reddingsplan door de Amerikaanse Senaat, woensdagavond, kon de zorgen over de crisis in de financiële sector niet wegnemen. Vrijdag gaat het Huis van Afgevaardigden waarschijnlijk opnieuw stemmen over het plan. Maandag verwierp het Huis een eerdere versie van het plan, wat tot de scherpste koersdalingen op Wall Street in decennia leidde.

De stemming kwam donderdag vooral onder druk te staan door de bekendmaking dat de fabrieksorders in de Verenigde Staten in augustus met 4 procent zijn gedaald. Dat is de scherpste daling sinds oktober 2006. Het cijfer is een duidelijke aanwijzing dat de kredietcrisis steeds meer begint in te werken op de Amerikaanse economie omdat bedrijven en consumenten moeite hebben om leningen af te sluiten voor investeringen en aankopen.

Werkloosheid
Ook werd bekend dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week naar bijna een half miljoen is gestegen, het hoogste niveau sinds de terreuraanslagen in New York en Washington in september 2001. Vrijdag komt een belangrijk Amerikaans banencijfer uit. Analisten verwachten dat er vorige maand 100.000 banen verloren zijn gegaan.

Grote industriële concerns in de VS moesten het ontgelden door het tegenvallende cijfer over de fabrieksorders. Zo verloor Caterpillar, 's werelds grootste machinebouwer, 8,3 procent en daalde tractorbouwer Deere 14,2 procent. Vliegtuigbouwer Boeing ging 5,4 procent omlaag en autofabrikant General Motors zakte 4,4 procent. Ook de financials hadden het zwaar.

GE
General Electric kelderde 9,8 procent tot het laagste niveau in meer dan vijf jaar. Het industriële conglomeraat verkocht voor 12,2 miljard dollar nieuwe aandelen tegen een koers van 22,25 dollar per aandeel. Dat is een korting van 9 procent op de slotstand van GE woensdag.

De emissie van GE geeft aan hoe krap bij kas zelfs een van de grootste bedrijven van de VS zit door de kredietcrisis. Ook wordt de waarde van uitstaande aandelen verwaterd. Woensdag nam superbelegger Warren Buffett nog voor 3,5 miljard dollar een belang in GE. Het aandeel GE is dit jaar al 40 procent in waarde gedaald.

De euro noteerde ongeveer het laagste niveau in een jaar tegenover de dollar. Bij het slot van Wall Street was de euro 1,3790 dollar waard, tegen 1,3830 in Europa.