AMSTERDAM - Zorgen over de economische groei in Europa zetten de belangrijkste aandelenbeurzen op het continent donderdag op verlies. Beleggers vrezen dat de Europese economie net zo hard getroffen zal worden door de kredietcrisis als de Amerikaanse.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam deed het wel iets beter dan de graadmeters in het buitenland. De AEX sloot op 330,83 punten, een verlies van 3,4 punten ofwel 1 procent.

De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 2,5 procent op 475,87 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs moesten de indices 1,8 tot 2,5 procent terug.

Trichet
President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank zei in een toelichting op het rentebesluit dat alles erop wijst dat de economische activiteit in de eurozone afzwakt en dat het bestuur van de centrale bank een renteverlaging had overwogen. De ECB handhaafde de rente, maar analisten zagen in de opmerking een signaal dat de rente volgende maand wordt verlaagd.

Het keerpunt van de handelsdag kwam om 16.00 uur Nederlandse tijd, toen het Amerikaanse ministerie van Handel een rapport over de fabrieksorders bekendmaakte. Die daalden in augustus veel sterker dan verwacht, 4 procent ten opzichte van juli. Het was de scherpste afname sinds oktober 2006.

Daling
De daling is een duidelijke aanwijzing dat de afzwakkende groei van de Amerikaanse economie en de voortslepende kredietcrisis beginnen door te werken in de industrie van het land.

Na de woorden van Trichet en de publicatie van de fabrieksorders viel de euro terug tot 1,3762 dollar, de laagste stand in een jaar tijd. Bij het slot van de Europese beurzen noteerde de euro 1,3830 dollar.

Fortis
In Amsterdam ging Fortis opnieuw aan kop bij de hoofdfondsen. Het aandeel was mede dankzij meevallende halfjaarcijfers van ABN Amro populair en won 12,3 procent. De branchegenoten Aegon en ING stegen respectievelijk 1,6 en 2,5 procent.

Elders in Europa stonden vooral banken die recent gered zijn door overheden of die mogelijk op korte termijn worden overgenomen in de belangstelling. In Londen won HBOS bijna 15 procent. Lloyds TSB, dat HBOS waarschijnlijk overneemt, steeg 4,8 procent. In Frankfurt werd het aandeel Hypo Real Estate 13 procent duurder. Het bedrijf wordt op de been gehouden met staatssteun.

ArcelorMittal
Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste daler met een verlies van 9,4 procent. Het bedrijf maakte bekend de productie in Kazachstan, waar het een grote fabriek heeft, met een derde te verlagen als gevolg van een teruglopende vraag.

In Londen gingen de mijnbouwers onderuit, vooral vanwege dalende metaalprijzen. BHP Billiton moest ruim 7 procent terug, Rio Tinto daalde bijna 8 procent.

Boskalis
Bij de middelgrote fondsen was baggeraar Boskalis de gebeten hond. Het bedrijf liet weten geen aandelen uit te zullen geven om het bod op maritiem dienstverlener Smit te financieren. Beleggers denken echter dat Boskalis, dat een bod op Smit uit heeft gebracht van 1,1 miljard euro, teveel betaalt. Boskalis verloor 12 procent, Smit steeg 0,9 procent.