AMSTERDAM - Onderzoekers van Liquavista krijgen miljoenen subsidie voor de ontwikkeling van elektronisch papier in kleur. Ook het toevoegen van videobeelden moet daarmee mogelijk worden.

Voor de ontwikkeling van het kleurenpapier in Cambridge is ruim 15 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld, bericht The Guardian .

Video
De gelden van de door de Britse overheid gesponsorde Technology Strategy Board gaan naar het technologiebedrijf Liquavista, dat twee jaar geleden is voortgekomen uit het Philips Research Labs in Eindhoven. Het project wordt ook ondersteund door Plastic Logic: een Amerikaans bedrijf dat vorige maand een prototype elektronisch papier heeft gepresenteerd (video).

De reader van Plastic Logic is weliswaar veel dunner dan Amazons Kindle of de eReader van Sony, maar publiceert nog slechts in zwart-wit, is niet buigzaam en het updaten van het scherm gaat nog traag. Liquavista ontwikkelt een sneller en flexibeler kleurenscherm. Ook is het mogelijk om video te integreren, zodat uitgevers bijvoorbeeld een interessante digitale variant van hun papieren krant kunnen uitbrengen.

'Electrowetting'
De technologie van Liquavista maakt gebruik van 'electrowetting': een proces dat veel minder stroom verbruikt dan liquid crystal display (lcd) en waarmee ook videobeelden kunnen worden getoond. Rob Hayes en Johan Feenstra van Liquavista werken al bijna tien jaar aan de ontwikkeling van deze technologie.

Liquavista hoopt later deze maand de eerste producten bekend te maken op een elektronicabeurs in Hong Kong.