AMSTERDAM - De problemen bij Fortis hebben de angst onder Nederlanders voor een financiële crisis verder aangewakkerd. De gevolgen voor de gemiddelde Nederlander zijn echter te overzien, stelt beleggingsbeheerder Fred Huibers het Haags Effektenkantoor donderdag.

Huibers vermoed dat naar schatting een kwart van al het pensioengeld is belegd in aandelenmarkten. "De meerderheid van ons pensioengeld zit in - relatief veilige - obligaties, hoewel die op dit moment ook geraakt worden door de krediecrisis. Het risico bestaat bovendien dat de opbrengsten uit obligaties onder druk komen te staan als gevolg van de oplopende inflatie."

Wat het garanderen van spaartegoeden betreft zit Nederland de Europese middenmoot. "Voor de gemiddelde Nederlander is de huidige regeling waarbij 100 procent van de eerste 20.000 euro en 90 procent van de tweede 20.000 euro is gegarandeerd, afdoende."

Italiaan
Andere landen bieden uitgebreidere garanties. Zo krijgt een Italiaan maximaal 130.000 euro terug als zijn bank omvalt. Ierland spant de kroon; De Ierse regering geeft een volledige garantie op alle tegoeden bij de grootste banken van het land.

Mocht het zover komen dat een bank op de fles gaat, zal De Nederlandsche Bank (DNB) er als toezichthouder alles aan doen om spaarders niet te lang te laten wachten op hun geld. Huibers: "Het idee achter de garantieregeling voor spaartegoeden is tenslotte het geruststellen van consumenten."

Belegging
Wat beleggingen betreft beperken de risico's zich voor de meeste mensen tot hun koopwoning. "Een beleggingshypotheek zou ik mensen nu niet aanraden," zegt Huibers. Zo'n 10 tot 20 procent van de hypotheken in Nederland is gekoppeld aan beleggingen.

"Niet-beleggingshypotheken zijn echter redelijk stabiel. Mede vanwege de krappe Nederlandse huizenmarkt is een grote prijsdaling onwaarschijnlijk." De oplopende inflatie kan echter wel funest uitpakken voor hypotheekbezitters, stelt de econoom.