EMMERLOORD - Ongeveer 80 procent van de garnalenkotters in Nederland vaart op dit moment niet uit. De vissers vinden de prijzen die ze krijgen te laag. Dat heeft voorzitter Johan Nooitgedacht van de Nederlandse Vissersbond donderdag gezegd.

Onder meer in Wieringen varen met uitzondering van drie kotters de veertig tot vijftig garnalenkotters al twee weken niet uit. Volgens een woordvoerder van de Coöperatieve Producentenorganisatie Wieringen brengt een kilo garnalen nu 2 euro op, tegenover 10 euro per kilo afgelopen winter.

Hoe de prijzen zo laag komen, weet hij niet precies. "Het schijnt dat de verkoop achteruit loopt. Ook zijn er veel garnalen in de Noordzee, dus lijkt het erop dat we de markt overvoeren."

Prijs
Niet alleen in Wieringen, maar ook in Lauwersoog en Harlingen varen de kotters niet uit, aldus de woordvoerder van de Coöperatieve Producentenorganisatie. "Als de prijs zo laag blijft, varen we volgende week ook niet uit. We moeten een balans zien te vinden in de prijs."

Volgens Nooitgedacht komen echter ook uit Denemarken en Duitsland garnalen. "De drie landen samen zijn jaarlijks goed voor een vangst van 35 miljoen kilo."

NMa
Verder speelt mee dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) eerder een boete van 13,8 miljoen euro heeft opgelegd wegens prijsafspraken in de garnalensector, aldus Nooitgedacht.

"Wij bevinden ons daardoor in een patstelling. De garnalenvissers vinden de prijzen te laag, maar de organisaties mogen hierover geen afspraken maken. Het enige dat de vissers dus kunnen doen, is stilliggen."