AMSTERDAM - Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken (EZ) heeft een half miljoen euro beschikbaar gesteld om energiebesparing in het Russische MKB te stimuleren.

Het geld is bedoeld om milieuadviezen op te stellen voor energiebesparing en de 'vergroening' van de productie, zo meldt het ministerie van EZ. Met de adviezen kunnen de Russische bedrijven maatregelen nemen.

Ook kunnen zij aankloppen voor financiering bij de International Finance Corporation (IFC), onderdeel van de Wereldbankgroep. Het IFC heeft in totaal driehonderd miljoen dollar beschikbaar voor dit type investeringen vanuit het zogenaamde Russia Cleaner Production Project.

Vergelijkbare projecten
Nederland was eerder met succes betrokken bij vergelijkbare projecten om kleinere Russische banken te helpen met hun interne controle en risicomanagement. Ook werd geadviseerd bij een project om Russische banken te helpen met betrouwbare hypotheekverstrekking. Bij beide projecten ging het om technische assistentie en samenwerking met het IFC.

'Juist bij de huidige onrust op de financiële markten zijn dit type kapitaalstromen van groot belang voor veel Nederlandse MKB bedrijven die actief zijn op dit soort opkomende en moeilijke markten,' aldus Heemskerk. De staatssecretaris is van 29 september tot en met 3 oktober 2008 met een bedrijvenmissie in Rusland.