DEN HAAG - De top van Fortis heeft anderhalf jaar geleden bij de overname van ABN Amro geen informatie achtergehouden voor de overheid en De Nederlandsche Bank. Minister Wouter Bos van Financiën heeft dat donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Eerder deze week zei Bos dat er achteraf op de balans van Fortis problemen zijn opgedoken die, als ze destijds bekend waren geweest, mogelijk hadden geleid tot het blokkeren van de overname van ABN Amro.

Donderdag lichtte Bos toe dat daarbij geen sprake is geweest van opzet bij Fortis. Volgens Bos hebben alle experts zich verkeken op risicovolle producten op de balans van financiële instellingen, die de oorzaak zijn geweest van de kredietcrisis. Inmiddeld is de kennis beter, maar Bos schetste dat er eerder sprake was van "een wereld waarin bankiers noch toezichthouders" de complexe producten op de balans konden doorgronden.

ABN Amro
Bos wees erop dat de Fortistop eerder zelf heeft aangegeven dat achteraf bezien een te hoge prijs is betaald voor ABN Amro. Afgelopen weekeinde is bij de reddingsoperatie besloten dat Fortis de bank doorverkoopt. Een koper is nog niet gevonden.

Bos verzekerde de Kamer dat hij pas toestemming zal geven voor de verkoop van ABN Amro als die verantwoord is en als er een financieel gezonde koper is. Hij ging niet direct in op de suggestie van het CDA om als Staat zelf tijdelijk in de bank te participeren. Omdat ABN Amro een gezond bedrijf is, rekent de minister erop dat zich snel een geschikte koper zal melden.