AMSTERDAM - In Taiwan is melamine aangetroffen in melkpoeder dat het Zwitserse bedrijf Nestlé in China produceert. Dat heeft het Taiwanese ministerie van volksgezondheid donderdag bekendgemaakt.

Volgens minister Yeh Ching-chuan werden in monsters van het melkpoeder concentraties melamine aangetroffen van 0,3 tot 0,85 ppm (1 ppm is 1 milligram per kilo).

"Zulke lage concentraties melamine hebben geen gevolgen voor de gezondheid. Maar we halen (de producten) toch uit de schappen, in overeenstemming met de aangeraden procedures", zei Yeh.

Overleg
Taiwan gaat overleggen met voedseldeskundigen uit Japan, de Verenigde Staten, Europa en van de Wereldvoedselorganisatie (WHO) over de vraag of producten met lage concentraties van de chemische stof toegestaan zouden moeten worden. "We moeten er een redelijk gesprek over hebben, omdat het probleem ook andere landen raakt", zei de minister.

Nestlé heeft de afgelopen twee weken grote krantenadvertenties geplaatst waarin de Taiwanese consument ervan wordt verzekerd dat de melkproducten van het bedrijf veilig zijn. De Taiwanese overheid voert naar aanleiding van het melamineschandaal grootschalige inspecties uit op alle producten die ook maar iets met Chinese melk te maken hebben. Meer dan honderdzestig producten zijn al uit de winkels genomen.

Door het schandaal is de vijandigheid van de Taiwanezen tegenover China de laatste tijd toegenomen. De twee landen gingen in 1949 na een burgeroorlog uit elkaar en China beschouwt Taiwan nog steeds als een deel van het eigen grondgebied. Toch hadden voedseldeskundigen uit beide landen afgelopen weekend een ontmoeting in Beijing, om te bespreken hoe de partijen elkaar sneller kunnen informeren over eventuele problemen met voedselveiligheid.