AMSTERDAM - Rabo Bouwfonds heeft bij justitie in Amsterdam aangifte gedaan van mogelijk strafbare feiten tegen vijf oud-medewerkers. Tegen hen, en anderen, loopt al een strafrechtelijk onderzoek naar vastgoedfraude.

Dat maakte de projectontwikkelaar donderdag bekend. Rabo Bouwfonds heeft behalve tegen dit vijftal ook aangifte gedaan tegen acht rechtspersonen en twee directeuren van een ontwikkelaar in Capelle aan den IJssel.

Oplichting
De aangifte, wegens onder meer oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen, omkoping en verduistering, heeft betrekking op transacties rondom drie vastgoedprojecten in de periode 1998 tot en met 2002: Solaris in Capelle aan den IJssel, De Hollandse Meester in Zoetermeer en Coolsingel/Luxortoren in Rotterdam. De projectontwikkelaar sluit nieuwe aangiften in verband met andere projecten niet uit.

Rabo Bouwfonds wil niet zeggen wie de oud-medewerkers zijn. Een van de verdachten in de vastgoedfraudezaak is Cees H., voormalig topman van het Bouwfonds. Hij vertrok in 2001.

Schade
Door aangifte te doen, kan Rabo Bouwfonds inzage krijgen in het strafdossier. Dit versterkt de positie van de projectontwikkelaar bij het terugvorderen van de schade, die ettelijke miljoenen zou bedragen. Een eerder verzoek van Rabo Bouwfonds tot inzage in de processtukken werd door de rechtbank in Haarlem afgewezen.