AMSTERDAM - De geplaagde bankverzekeraar Fortis was donderdag de grootste stijger op de beurs in Amsterdam. Het aandeel noteerde zelfs weer boven de slotkoers van vrijdag, voordat de reddingsoperatie van de Benelux-overheden voor Fortis bekend werd gemaakt.

De Europese effectenmarkten kozen in de ochtendhandel allemaal de weg omhoog. De instemming van de Amerikaanse Senaat met het reddingsplan voor de financiële sector gaf de handel steun. Ook was het plan voor een Europese noodfonds voor financiële instellingengoed voor het sentiment.

Het aandeel Fortis profiteerde verder van meevallende halfjaarcijfers van ABN Amro Nederland, dat het afgelopen weekeinde door de bankverzekeraar in de etalage is gezet. Ook de toestemming die de Europese Commissie Fortis heeft gegeven voor de verkoop van delen van ABN Amro aan Deutsche Bank is positief voor het aandeel.

Ping An
Fortis beweegt verder mee met de positieve koers van de Chinese verzekeraar Ping An. Ping An zou voor 2,15 miljard euro een belang nemen in het vermogensbeheerbedrijf van Fortis, maar zag hier dinsdag van af. Het aandeel Ping An noteerde op de beurs in Hongkong, die woensdag gesloten was, 11 procent hoger.

Fortis stijgt voor de derde dag op rij, nadat de koers van het aandeel in de dagen daarvoor een forse smak maakte. Donderdag rond half elf noteerde het aandeel bijna 13 procent hoger op 5,51 euro. Dat is ruim 50 procent hoger dan maandag, toen het aandeel in een eerste reactie op het reddingsplan in het weekeinde, een koersval maakte tot 3,59 euro.