AMSTERDAM - Frankrijk en Duitsland zijn het niet eens over de kwestie of er een fonds gecreëerd moet worden om banken in nood te helpen. Daarmee is het zeer de vraag of er een Europese versie van het Amerikaanse reddingsplan komt, zoals Nederland wil.

De Franse minister van Financiën Christine Lagarde zegt in een interview met het Duitse Handelsblatt dat er een pakket maatregelen nodig is om kleinere Europese landen bij te staan die hun financiële sector in zwaar weer zien belanden. Volgens persbureau Bloomberg stelt Duitsland echter niet achter deze plannen te staan.

Een conflict tusen de twee meest omvangrijke economieën van Europa ondermijnt de mogelijkheid om snel tot overeenstemming te komen. Ook een econoom van Merrill Lynch voorziet problemen. Volgens hem zal een dergelijk plan niet van de grond komen, vanwege 'concurrerende agenda's en coördineringsmoeilijkheden'.

Reserve
Nederland wil wel dat de lidstaten van de Europese Unie een reserve aanleggen. In onderling overleg zou dan moeten worden vastgelegd wanneer moet worden ingegrepen bij banken en verzekeraars.

Persbureau Reuters maakt melding van een omvang van 300 miljard euro voor het Europese crisisfonds. Lagarde weerspreekt dit, maar laat niet doorschemeren of het bedrag hoger of lager uit zal vallen, mocht het fonds er komen.

Redden
Sinds vorige week is pijnlijk duidelijk dat de kredietcrisis ook voet aan wal heeft gezet in Europa. Frankrijk, België, Nederland, Luxemburg en Groot-Brittanië moesten al banken en verzekeraars redden van de ondergang.

Het Amerikaanse 'bailout'-plan, dat 700 miljard dollar gaat kosten, werd donderdag met een ruime meerderheid aangenomen. Het Huis van Afgevaardigden,  dat een eerdere versie van het plan afwees, buigt zich vrijdag over het aangepaste plan.