NEW YORK - De effectenbeurzen in New York waren woensdag weer somber gestemd, al bleven de verliezen beperkt. In afwachting van de stemming in de Senaat over het reddingsplan voor de financiële sector, waren beleggers gespannen. Nieuws over banen kon ook niet bekoren.

De belangrijkste graadmeter op Wall Street, de Dow-Jonesindex, sloot 0,2 procent lager op 10.831,07 punten. De breder samengestelde S&P verloor 0,5 procent naar 1161,06 punten. Technologiebeurs Nasdaq duikelde 1,1 procent in de min en noteerde 2069,40 punten op de borden.

Somber
De sombere stemming komt na een dag van euforie. Dinsdag boekten de indices goede winsten, na maandag eerder zeer rode cijfers te hebben geschreven. Wall Street nam het 'nee' van het Huis van Afgevaardigden maandag tegen het plan van de regering om 700 miljard dollar te pompen in de financiële sector niet goed op. De Dow verloor ruim 777 punten, het grootste puntenverlies op een dag ooit.

Loonstrookverwerker ADP maakte voorbeurs bekend dat in september achtduizend banen verloren zijn gegaan in de Amerikaanse private sector. Analisten rekenden op een verlies van 60.000 banen. De onderzoekers van ADP voegden wel toe dat de gegevens zijn verzameld voordat de grote onrust op Wall Street losbarstte twee weken geleden met het omvallen van zakenbank Lehman Brothers.

Industrie
Ook werd bekend dat de activiteit in de verwerkende industrie in de Verenigde Staten in september is afgenomen naar het laagste niveau sinds oktober 2001. De inkoopsmanagersindex kwam uit op 43,5, met een stand van 49,9 in augustus. Het cijfer viel veel slechter uit dan verwacht.

"Er komt een stroom aan negatief nieuws over de economie, maar de markt lijkt volledig gefocust op het vooruitzicht van het reddingsplan", aldus een Amerikaanse fondsbeheerder. Dat de plannen hoogstwaarschijnlijk later op de dag door de Senaat wel worden goedgekeurd, gaf beleggers toch te weinig vertrouwen voor een positieve stemming.

JPMorgan
Onder de stijgers bevonden zich de financiële fondsen, net als dinsdag. Al waren de koerswinsten lager. JPMorgan Chase en Bank of America boekten 6,3 en 8,9 procent winst. Branchegenoot Citigroup won 12,1 procent en was daarmee de grootste stijger aan de Dow.

Industrieel concern General Electric moest bijna 4 procent prijsgeven. Het bedrijf wordt wel gezien als een van de barometers van de Amerikaanse economie. Ook zwaargewicht en producent van rupsvoertuigen Caterpillar noteerde een verlies (min 4,5 procent). Aandelen van autofabrikant Ford stonden onder druk na zeer tegenvallende verkoopcijfers over september. Ford zag de verkoop met 34 procent dalen. Het aandeel daalde 12,5 procent.

De prijs van een vat ruwe olie daalde weer onder de 100 dollar naar 98,75 dollar. Op de valuatamarkt noteerde de euro woensdag aan het einde van de handel op Wall Street 1,4010 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen stond de Europese munt nog op 1,4030 dollar.