AMSTERDAM - Online winkels in Nederland boekten in de eerste helft van het jaar 24 procent meer omzet. Het vakblad Twinkle zette de grootste webwinkels Nederland op een rij. Het baseert zich daarbij op gegevens van de Kamer van Koophandel, plus eigen onderzoek.

Bedrijven konden ook reageren op de bevindingen, wat volgens het vakblad het merendeel ook deed, maar niet altijd op de gegevens over omzet. Transavia gaat aan kop met een omzet van 456 miljoen euro in 2007.

De discussie is al losgebarsten over de samenstelling van de lijst. De 3,99 miljard omzet die Twinkle toeschrijft aan de Top 100 grootste webwinkels van Nederland lijkt ook wat aan de hoge kant. Branchevereniging Thuiswinkel.org ging uit van 3,9 miljard euro omzet over 2007 op basis van informatie verstrekt door de 900 aangesloten leden en onderzoek onder consumenten.

Omzet
Hoofdredacteur Marieke Verdonk van Twinkle: "We gaan er vanuit dat de Top 100 het grootste deel van de omzet voor zijn rekening neemt. Dat zie je ook terug in de ranglijst, de nummer 100 heeft een omzet van 2,5 miljoen euro. Maar er blijft inderdaad een aardig gat over in de cijfers." Bij Thuiswinkel.org was niemand direct beschikbaar voor een toelichting.

In de top tien van Twinkle staan vijf bedrijven staan op het gebied van reizen en toerisme, ook elders in de lijst is de sector goed vertegenwoordigd. Niet zo verwonderlijk, we hebben het hier over omzetcijfers, en die liggen bij een reisbureau met zijn vliegtickets uiteraard al snel hoger dan bij een online verkoper van boeken.

Reizen
Volgens gisteren gepresenteerde cijfers van Thuiswinkel.org was de sector 'reizen' in de eerste helft van dit jaar goed voor 960 miljoen euro op een totale online omzet van 2,3 miljard euro.

De omzet van de Nederlandse webwinkels steeg in de eerste helft van het jaar met 24 procent, aldus Thuiswinkel.org. Met name de online handel in consumentenelektronica groeide sterk, met 38 procent naar een omzet van 270 miljoen euro.