AMSTERDAM - Veel bedrijven werken met ongelicenseerde exemplaren van Windows. Zij ondervinden veel meer computerproblemen dan firma's die een legitieme Windows hebben.

Dit blijkt uit een rapport dat in opdracht van Microsoft is uitgevoerd. Het onderzoek, dat is uitgevoerd door the Harrison Group Inc, richtte zich op bedrijven uit het MKB die meer dan 24 en minder dan 500 pc's hebben staan.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven die een ongelicenseerde kopie van Windows gebruiken 43 procent meer kans hebben op een kritieke systeemfout die langer dan 24 uur duurt, als zij. Daarnaast hadden deze bedrijven 28 procent meer kans op het verlies van klantengegevens en 73 procent meer kans op het verlies van eigen bedrijfsgegevens.

Onderzoek
Deze conclusie trok The Harrison Group na het ondervragen van IT professionals en andere medewerkers van meer dan 1600 bedrijven binnen de Verenigde Staten, Engeland, China en Brazilië. Van alle ondervraagde bedrijven gebruikten er slechts 690 volledig gelicenseerde software, hetgeen gelijk staat aan 43,7 procent.

56,3 procent van de firma's maakt dus gebruik van ongelicenseerde software. Microsoft heeft het rapport laten schrijven ter verdediging van het Windows Genuine Advantage (WGA)-systeem dat bedoeld is om het illegaal kopiëren van Microsoft producten aan banden te leggen.

Software
Alex Kochis, senior product manager bij Microsoft, is uiteraard content met de resultaten: "Het is niet verrassend dat bedrijven die meer illegale software op hun pc's hebben, te kampen krijgen met meer IT-gerelateerde problemen."

Kochis benadrukt daarnaast dat bedrijven die alleen gelicenseerde software gebruiken vaker succesvol zijn qua omzet- en winstgroei. Bovendien hebben zij géén hogere IT-uitgaven dan bedrijven die softwarelicenties aan hun laars lappen.

Kopie
Michael Cherry, analist bij Directions on Microsoft, heeft gemengde gevoelens over de studie: "In begrijp wat ze willen zeggen. Als je niet-legitieme versies van Windows gebruikt, dan is de kans groot dat de persoon die die kopie verschaft, ook stiekem andere dingen daarbij verspreidt. Ik zou zelfs verbaasd zijn als dat niet zo was. Dus ik begrijp dat punt wel degelijk."

Tegelijkertijd geeft Cherry wel aan dat hij zijn twijfels heeft over de objectiviteit van het rapport: "Ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet denken, want het is Microsoft zelf dat ervoor betaald heeft. Maar aan de andere kant, wie anders zou dit dan moeten bestuderen?"

Malware
Het is overigens niet voor het eerst dat Microsoft illegale kopieën van Windows koppelt aan negatieve consequenties, waaronder het binnenhalen van malware. Dat hoeft overigens volgens het bedrijf niets te maken te hebben met de intenties van de verspreider, deze kan simpelweg ook per ongeluk de code infecteren met malware.

Ondertussen blijft het bedrijf de WGA-software aanpassen. Vorige maand kwam het bedrijf nog met de aankondiging dat gebruikers van een illegale kopie van Windows XP Professional, binnenkort op duidelijker aanwezige 'treitermededelingen' kunnen rekenen.