LONDEN - Europese banken moeten in de tweede helft van dit jaar nog in totaal 28,4 miljard euro voor belastingen afschrijven in verband met de hypotheek- en kredietcrisis. Dat schat een analist van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase in een woensdag gepubliceerd onderzoek.

De grootste afschrijving komt voor rekening van de Britse bank Lloyds TSB, die de hypotheekbank HBOS overneemt, met een een bedrag van 5,7 miljard euro. Deutsche Bank moet mogelijk 4,5 miljard euro afschrijven en bij het Zwitserse UBS zou het gaan om 2,7 miljard euro.

De analist schat dat het Britse Barclays 3,7 miljard euro moet afschrijven en het Franse Société Générale 2,6 miljard euro. De totale afschrijvingen van Europese banken sinds het uitbreken van de kredietcrisis zouden daarmee uitkomen op 116 miljard euro.

Crisis
De internationale financiële sector heeft sinds het uitbreken van de crisis ruim een jaar geleden al meer dan 520 miljard dollar in rook zien opgaan. Om de onrust op de financiële markten tegen te gaan, wil de Amerikaanse overheid 700 miljard dollar uittrekken om risicovolle beleggingen uit de markt te nemen. De Amerikaanse Senaat moet over dat plan later op de woensdag stemmen.