AMSTERDAM - De problemen bij Fortis hebben de angst onder Nederlanders voor een financiële crisis verder aangewakkerd. De aandelenbeurzen daarentegen lieten voor de tweede dag op rij herstel zien na de kolossale verliezen van maandag, toen de AEX-index in Amsterdam bijna 9 procent verloor.

In een peiling van Maurice de Hond bleek woensdag dat bijna driekwart van de Nederlanders denkt dat de kredietcrisis Nederland zal raken. Dat is fors meer dan twee weken geleden, toen nog 44 procent zei te verwachten dat de economische malaise in de Verenigde Staten naar ons land zal overwaaien.

De Amerikaanse Senaat stemt naar verwachting woensdag over een aangepaste versie van een reddingsplan voor de financiële sector van minister van Financiën Henry Paulson. Het eerste voorstel sneuvelde maandag in het Huis van Afgevaardigen. Wat er precies aan het plan is veranderd, is onduidelijk.

Océ
Dat Nederlandse bedrijven de kredietcrisis voelen in hun portemonnee, bleek uit de kwartaalcijfers van printerfabrikant Océ. Het bedrijf uit Venlo dook in het derde kwartaal in de verliezen. Dat kwam vooral door herstructureringslasten, maar ook door de verslechterde economische omstandigheden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde woensdagochtend 1,2 procent in de plus. De graadmeters in Parijs en Londen klommen respectievelijk 0,4 en 1,4 procent. De DAX in Frankfurt ging 0,2 procent omlaag. Ook Azië lieten de aandelenmarkten herstel zien, in navolging van forse winsten dinsdag op Wall Street.

Stijger
Fortis was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Het aandeel werd ruim 11 procent meer waard, ondanks de mededeling dat de geplaagde bankverzekeraar een deal met de Chinese branchegenoot Ping An in het water ziet vallen.

De Europese Commissie ging woensdag akkoord met de manier waarop de Britse regering de bank Bradford & Bingley overeind wil houden. Naar de staatssteun die de Duitse bank WestLB krijgt, doet eurocommissaris Neelie Kroes nader onderzoek.