SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol mag tot 2020 groeien tot maximaal 510.000 vluchten per jaar. Dat staat in het advies dat oud-minister Hans Alders woensdagmiddag aanbiedt aan minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat.

Bewonersvertegenwoordiger Kees van Ojik van de commissie-Alders heeft dat woensdag bevestigd. In het advies staat ook dat de groei van het vliegverkeer verder moet worden opgevangen door de regionale luchthavens in Eindhoven (40.000 vluchten) en Lelystad (30.000 vluchten).

Vooral de chartervluchten zouden naar die vliegvelden moeten worden verplaatst. Volgens Van Ojik gaat het om een unaniem advies en heeft ook een meerderheid van de bewonersplatforms ermee ingestemd.

Toekomst
De zogenoemde Alderstafel, waaraan de luchtvaartsector, bestuurders, rijksoverheid en omwonenden hebben onderhandeld over de toekomst van Schiphol, heeft ook geadviseerd om het handhavingsstelsel voor de geluidsoverlast met 35 meetpunten op termijn af te schaffen. Daarvoor in de plaats moet een afsprakenstelsel komen.

Volgens Van Ojik wordt met dit stelsel vanaf 2010 proefgedraaid. Als die proef slaagt, wordt het nieuwe stelsel in 2012 ingevoerd. Tot die tijd blijft het huidige handhavingsstelsel gewoon van kracht, zegt de bewonersvertegenwoordiger.