VENLO - Océ voelt de financiële crisis in zijn portemonnee. De printerfabrikant uit Venlo zag de nettowinst voor eenmalige posten in het derde kwartaal kelderen naar 1,7 miljoen euro. Als buitengewone lasten worden meegerekend, is het bedrijf zelfs in de rode cijfers gedoken.

Océ levert vrijwel alleen printers aan bedrijven. Zijn klanten zitten voor een belangrijk deel in de bouwsector en de financiële branche. Juist die twee bedrijfstakken hebben het momenteel erg moeilijk. "Daar zien we de consequenties van", aldus financieel directeur Jan van den Belt woensdag.

Bezuinigen
Océ bezuinigt flink om de lastige economische omstandigheden het hoofd te bieden. Dat besparingsprogramma ligt op schema, zo liet de onderneming weten. Océ wil dit jaar 80 miljoen euro besparen. Volgend jaar moeten de kosten met nog 50 miljoen euro omlaag. Er verdwijnen in totaal bijna duizend banen.

De reorganisatie kostte Océ het afgelopen kwartaal ruim 10 miljoen euro. Het bedrijf moest verder bijna 18 miljoen euro afboeken op de verkoop van verlieslatende activiteiten in de Verenigde Staten. Het resultaat voor rente en belastingen kwam daardoor uit op 11,2 miljoen euro negatief.

Verlies
Onder de streep leed Océ een verlies van 23,7 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal vorig jaar zette het bedrijf nog een nettowinst van 12,6 miljoen euro in de boeken. De omzet daalde ruim 7 procent, van 753,5 miljoen tot 700,1 miljoen euro.

Gezien de turbulente economische omstandigheden gaf Océ geen concrete prognose voor de rest van het jaar. Wel verwacht het bedrijf 2008 af te sluiten met een positieve vrije kasstroom.

Beleggers reageerden lauw op de resultaten, die volgens analisten van de zakenbanken Petercam en SNS Securities meevielen. Het aandeel Océ noteerde maandagochtend op de beurs in Amsterdam nagenoeg onveranderd op 5 euro terwijl de MidKap-index 1,9 procent klom.