SYDNEY - De Brits-Australische mijnbouwer BHP Billiton mag van de Australische mededingingsautoriteit (ACCC) branchegenoot Rio Tinto overnemen. De ACCC verklaarde woensdag dat de overname de concurrentie "niet substantieel zal verminderen".

BHP Billiton bracht in februari dit jaar een bod uit van ongeveer 140 miljard dollar (circa 99 miljard euro) op het eveneens Brits-Australische Rio Tinto. Als de koop doorgaat, ontstaat een mijnbouwbedrijf dat een derde van de wereldwijde ijzerertsproductie in handen heeft.

BHP Billiton wacht echter ook nog op toestemming voor de overname van de Europese mededingingsautoriteiten. EU-commissaris Neelie Kroes (concurrentie) startte in juli een onderzoek naar de gevolgen van de overname. De conclusies van dit onderzoek zullen op 15 januari worden gepresenteerd.

Kroes vreest dat de twee mijnbouwers samen te veel macht over de markt zouden kunnen uitoefenen. Zo zouden zij het aanbod van grondstoffen kunnen aanpassen in een poging de prijzen kunstmatig op te drijven.

ACCC-voorzitter Graeme Samuel deelt deze vrees niet. "Het is niet waarschijnlijk dat het gefuseerde bedrijf het aanbod van grondstoffen zal beperken, omdat het helemaal niet zeker is dat zo'n strategie winst oplevert," aldus Samuel.

Aandeel
Het aandeel Rio Tinto werd na de bekendmaking van de goedkeuring door de ACCC op de beurs van Sydney 17 procent meer waard. BHP Billiton boekte een koerswinst van bijna 8 procent.

Behalve in Europa moet de overname ook nog worden goedgekeurd in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.