DEN HAAG - Niet de raad van commissarissen, maar De Nederlandsche Bank (DNB) moet als toezichthouder achteraf variabele beloningen als bonussen en aandelen voor bestuurders van banken en andere financiële instellingen kunnen terugdraaien bij tegenvallende prestaties.

Bovendien moeten bedrijven de code-Tabaksblat (voor goed ondernemingsbestuur) gewoon naleven. Nu geldt: leef de code na, of leg uit waarom dat niet gebeurt. De PvdA vindt dat naleving wettelijk verplicht moet worden. De partij doet deze voorstellen woensdag in een opinieartikel in de Volkskrant en zal ze in de Tweede Kamer voorleggen aan minister Wouter Bos (Financiën).

De partij die verder al een tijdje pleit voor een gezamenlijke Europese toezichthouder voor banken, hoopt hiermee het "gokken met andermans geld" tegen te gaan. Volgens Tweede Kamerlid Paul Tang zou een gezamenlijke Europese toezichthouder kunnen beginnen met de vijf tot zes grootste banken. Als voorbeeld noemde hij in een toelichting de Royal Bank of Scotland. "Zeker nu deze delen van ABN Amro heeft overgenomen."