DEN HAAG - Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en minister Wouter Bos van Financiën zullen er samen op toezien dat ABN Amro "een veilige thuishaven vindt". Dat heeft de bewindsman dinsdag verklaard in de Tweede Kamer.

Bankverzekeraar Fortis is door financiële problemen gedwongen ABN Amro Nederland weer te verkopen. Branchegenoot ING heeft inmiddels laten weten geen interesse te hebben in een overname van ABN Amro in Nederland.

DNB en de minister van Financiën willen dat ABN Amro ondergebracht wordt bij een concern "van waaruit haar activiteiten vertrouwd en betrouwbaar kunnen worden uitgevoerd in overeenstemming met haar cruciale functie voor het Nederlandse financiële stelsel".

Nederland
Bos toonde in een verklaring over de gevolgen van de internationale kredietcrisis begrip voor de zorgen onder de bevolking. "Ook Nederland gaat de gevolgen van deze crisis merken."

Hij benadrukte evenwel dat Nederland te midden van alle onrust een goede uitgangspositie heeft. In tegenstelling tot in de Verenigde Staten is het toezicht in Nederland "eerste klas en voor de rest van de wereld een voorbeeld", zei de bewindsman. Veel critici wijzen het gebrekkige toezicht in Amerika aan als een belangrijke oorzaak van de wereldwijde kredietcrisis.