BRUSSEL - Winkeliers in Europa klagen dat ze plots fors meer moeten betalen voor Mastercard en Maestro-kaarten. In sommige branches en landen zijn verhogingen gemeld tot 161 procent, aldus de Europese federatie van handelaren EuroCommerce dinsdag.

Volgens de winkeliers omzeilt Mastercard een recent verbod van de Europese Commissie op een toeslag voor grensoverschrijdende betalingen in de EU. "Ze proberen de gederfde inkomsten terug te winnen door andere provisies te verhogen, zonder enige rechtvaardiging", stelt secretaris-generaal Xavier Durieu van EuroCommerce, die er zeker van is dat EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) de zaak op de voet volgt.

Onder zware druk van Kroes schrapte Mastercard in juni een toeslag voor buitenlandse creditcards en andere betaalkaarten. Hoewel winkeliers daar nog weinig van merken, zegt Jan Molema, betaalkaartmanager van Ikea Group: "Het is frappant hoe extreem traag banken zijn om de verlaging door te voeren, terwijl ze hun klanten wel razendsnel nieuwe verhogingen aankondigen."