AMSTERDAM - De schade aan de economie zal 'pijnlijk en blijvend' zijn als de Amerikaanse regering niet daadkrachtig optreed en een reddingsboei uitgooit naar de financiële sector. Dat zei de Amerikaanse president George Bush dinsdag.

Bush deed zijn uitspraak een dag na het sneuvelen van een plan om banken die opgescheept zitten met slechte tegoeden voor 700 miljard dollar tegemoet te komen. "Ik verzeker Amerikanen en iedere burger wereldwijd dat dit niet het einde betekent van het wetgevende proces," zei Bush na een crisisoverleg in het Witte Huis met Ben Bernanke, hoofd van de centrale bank (FED).

"We bevinden ons op een kritiek economisch moment en we hebben wetgeving nodig om problematische bedrijfstegoeden aan te pakken, om de economie weer in beweging te laten komen." Er werd al twee weken druk overleg gevoerd over een noodmaatregel, voordat het voorstel maandag met 228 tegen 205 stemmen naar de prullenbak werd verwezen.

Een week geleden probeerde de president de publieke opinie al te masseren door te waarschuwen voor een recessie als de overheid niet ingrijpt. "Nu niets doen kost Amerikanen later veel mee", zei hij toen.

Hoop
Veel investeerders hopen dat de politiek nog deze week een aangepaste versie van het reddingsplan goed zal keuren. De beurzen op Wall Street wonnen dinsdag weer wat terrein, nadat het financiële hart van de VS maandag getuige was van de sterkste koersdalingen in twintig jaar.

Volgens een econoom die betrokken is bij het opstellen van de noodingreep ('bailout') hoopt de regering met behulp van 'kleine beleidsaanpassingen' alsnog weerbarstige afgevaardigden, met name Republikeinen, over de streep te trekken.

"Het zal nog wat tijd vergen om te kunnen bepalen met welke aanpassingen er nog stemmen te winnen zijn", zegt  Keith Hennessey tegenover Fox News.