WASHINGTON - De huizenprijzen in de Verenigde Staten zijn in juli voor de tiende maand op rij gedaald. De prijzen kelderen met 16,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het is de sterkste daling ooit.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Standard & Poor's/CaseShiller-index die de huizenprijzen in twintig stedelijke gebieden in de VS meet. Analisten gingen uit van een prijsdaling met 16,1 procent. Op maandbasis daalden de prijzen van eengezinswoningen in juli in de twintig belangrijkste metropolen met 0,9 procent. Hier werd door analisten gerekend op een afname met 0,6 procent.

De huizenmarkt in de VS staat nu al twee jaar onder druk. Steeds meer huizenbezitters kunnen niet meer aan hun hypotheekverplichtingen voldoen en moeten gedwongen hun huis uit. De hypotheekcrisis in de VS leidde tot de kredietcrisis, die momenteel wereldwijd slachtoffers eist in de financiële sector.

Sinds het hoogtepunt van de Amerikaanse huizenmarkt in juli 2006 zijn de huizenprijzen in de twintig grootste stedelijke gebieden van de VS nu met 19,5 procent gedaald. Vooral in Las Vegas, Los Angeles, Phoenix, San Diego en Miami dalen de huizenprijzen sterk.