NEURENBERG - Het voormalige hoofd van een vakbond bij het Duitse technologieconcern Siemens heeft dinsdag ontkend fraude te hebben gepleegd.

Oud-leider Wilhelm Schelsky van de werknemersorganisatie AUB staat terecht omdat hij tientallen miljoenen euro's ontving van Siemens om zo een tegenhanger te vormen voor de machtige vakbond IG Metall. Schelsky staat terecht samen met het voormalige Siemens-bestuurslid Johannes Feldmayer.

Feldmayer gaf vorige week toe tussen 2001 en 2006 via geheime transacties meer dan 30 miljoen euro te hebben betaald aan Schelsky om AUB op te bouwen. AUB was Siemens goedgezind en stemde makkelijker in met reorganisaties en bezuinigingen bij Siemens dan IG Metall.

Opdracht
Het voormalige AUB-hoofd ontkent echter dat met het geld werd geprobeerd invloed uit te oefenen op het stemgedrag van werknemers van Siemens. Volgens Schelsky deed hij gewoon wat hem door Siemens-directeuren opgedragen was. "Ik heb mijn opdracht om van AUB een democratische tegenhanger te maken voldaan zoals die mij was opgedragen", aldus Schelsky.